Barion Pixel
Ingyenes kiszállítás minden 25.000.-Ft fölötti megrendelés esetén!
Kosaram
Ft
Kosaram
Ft
Blog
Covid-19 tünetei enyhíthetők a matcha alkotóelemével

MATCHA – Az EGCG enyhítheti a COVID-19 tüneteit

Már 2020 tavaszán lehetett arról olvasni, hogy a matcha teának az egyik alkotó eleme (katekinje), az EGCG (epigallokatekin-gallát) nagyon erős molekuláris kölcsönhatást mutatott a SARS-CoV-2 koronavírus törzzsel. Kimutatták, hogy jól illeszkedik a SARS-CoV-2 dokkolt fehérjéinek kötőhelyeihez, ezért azt gyógyszer jelöltként látták érdemesnek tovább vizsgálni a COVID-19 kezelésében.

Egy év alatt oda vezettek a kutatások, hogy már további eredményeket publikáltak a matcha eddigi jótékony hatásai mellé:

Négy koronavírus alcsalád létezik: alfa, béta, gamma és delta. A SARS-CoV-2 a béta koronavírusokhoz tartozik. A zöld teában lévő epigallokatekin-gallátot vizsgáló jelentésben emberi béta koronavírust, OC43 törzset (HCoV-OC43) és humán alfa koronavírus 229E törzset (HCoV-229E) használtak koronavírus modell rendszerként az EGCG hatásának vizsgálatára a koronavírus replikációjára és termelésére.

Megállapították, hogy az EGCG-kezelés hatékonyan csökkentheti a koronavírus termelését, ugyanis mindkét törzs proteáz aktivitását csökkentette, továbbá csökkentette a koronavírus RNS és fehérje szintjét a fertőzött sejtközegben. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az EGCG gátolja a koronavírus replikációját.

Az EGCG, a zöld tea polifenolja gátolja az emberi koronavírus replikációját

További előzetes tudományos jelentés* írta, hogy a zöld tea fogyasztása, az EGCG tartalma miatt előnyös a SARS-CoV-2 átvitelének és fertőzésének megelőzésében vagy csökkentésében, tekintettel annak gyulladásgátló, antioxidáns és anti-SARS-CoV-2 variáns tulajdonságaira. Ezzel enyhíthetőek a tünetek és a betegség súlyossága.

Az EGCG a zöld tea italokban található katechinek több mint 50%-át teszi ki.

  • Ezen túlmenően, ha az epigallokatekin-gallátot olyan mutáns törzseknek tették ki, mint például D614G, K417N, E484K és N501Y, elnyomta azok fertőzésképességét.
  • A kutatók azt is megállapították, hogy az EGCG gátolta azon sejtek vírusfertőzését, amelyek aggályos változatokat tartalmaznak, beleértve a B.1.17, B.1.351 és B.1.429.
  • Az EGCG-t tesztelték fertőzött emberi tüdő hámsejteken, ahol felfedezték, hogy képes elnyomni a SARS-CoV-2 vírust a fertőzés előtt és után is.

*Fontos figyelmeztetés: A bioRxiv előzetes tudományos jelentéseket tesz közzé, amelyek még nem estek át szakértői lektoráción, illetve amelyet szakértői értékelés nem igazolt.

Pandémia és oltakozás ide, vagy oda, immunrendszered erősítését a matcha katekin tartalmára is alapozhatod, akár csak napi 1 adaggal is.

Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Tovább vásárolok
0