Barion Pixel
Ingyenes kiszállítás minden 25.000.-Ft fölötti megrendelés esetén!
Kosaram
Ft
Kosaram
Ft
Blog
Matcha tea hatása

A matcha tea hatása jótékony

A Matcha tea jótékony hatása miatt annak népszerűsége az utóbbi időben az egekbe szökött. A matcha shot-ok, a latte-k, a teák és még a desszertek is megjelennek mindenhol az egészségházaktól a kávézókig külföldön.

A zöld teához hasonlóan a matcha tea is a Camellia sinensis növényből származik. Ugyanakkor másképp termesztik és egyedi tápanyagprofillal rendelkezik. A gazdák úgy termesztik a matchát Japánban, hogy a betakarítás előtt 20–30 nappal betakarják a teacserjéket, hogy megvédjék a közvetlen napfénytől. Ez növeli a klorofill termelést, növeli az aminosav-tartalmat és sötétebb zöld árnyalatot kölcsönöz a növénynek. Miután a tealeveleket betakarították, a szárakat és az ereket eltávolítják, és a leveleket finom porrá őrlik, amelyet matcha néven ismernek. A zöld matcha tea örlemény a teljes tealevél tápanyagát tartalmazza, ami amellett, hogy nagyobb mennyiségű koffeint és antioxidánst eredményez, mint általában a zöld teákban, a matcha jótékony hatásai koncentráltabban érvényesülhetnek így.

A matcha és komponenseinek vizsgálata számos előnyt tárt fel, amelyek azt mutatják, hogy:

  • segíthet a máj védelmében,
  • elősegítheti a szív egészségét,
  • elősegíti a fogyást.

Bevalljuk, mi nem hiszünk a marketing dumáknak, és szeretünk utána menni a dolgoknak, úgyhogy mélyebbre ástunk. Íme a matcha tea hatása néhány egészségügyi előnyként összegyűjtve, amelyek mind megjelölt forrású tudományos kutatáson alapulnak. Akiket megrettent némi kutatási eredmény, amelyek az ilyenkor szokásos egér kísérleten, vagy teljesítmény teszten és egyéb hasonló „hókuszpókuszon” alapulnak, az ne olvasson tovább. Javaslom, ők kísérletezzenek magukon, töltsék meg kosarukat és írják meg e-mail címünkre a tapasztalatukat.

A matcha tea hatása a következőképpen jótékony

A matcha tea hatása kutatása eredményeken alapul

1. Matcha tea hatás – Magas az antioxidáns tartalma

A Matcha gazdag katekinekben, amelyek a tea növényi vegyületeiként természetes antioxidánsként hatnak.
Az antioxidánsok segítenek stabilizálni a káros szabad gyököket, amelyek olyan vegyületek, amelyek károsíthatják a sejteket és egyben hozzájárulhatnak a krónikus betegségeket kialakulásához.
Valójában egy becslés szerint a matchában bizonyos katekinek száma akár 137-szer nagyobb, mint más típusú zöld tea esetében (1).
Egy tanulmányban kimutatták, hogy az egereknek matcha teát adva csökkent a szabad gyökök által okozott kár és fokozódott az antioxidáns aktivitás (2). Kutatási eredményeik azt sugallják, hogy a Matcha tea hatása jótékony a vércukorszint felhalmozódásának leszorítására is. Ezenkívül a Matcha vízben oldhatatlan része is fontos szerepet játszik az étrend által kiváltott magas lipid- és glükózszint lenyomásában.

Matcha tea hatása egerekre

A matcha tea fogyasztásával növelhetjük az antioxidáns bevitelt. Az antioxidánsok segíthetnek megelőzni a sejtek károsodását, és akár csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát (3).

2. Matcha tea hatás – Segíthet a máj védelmében

A máj létfontosságú az egészség szempontjából, és központi szerepet játszik az anyagcsérében, a méreganyagok kiöblítésében, részt vesz az ásványianyag- és vitaminellátásban, illetve a tápanyag feldolgozásban.
Egyes tanulmányok azt találták, hogy a matcha tea segíthet a máj egészségének védelmében.
Az egyik vizsgálat során 16 héten át cukorbeteg patkányoknak adtak matchát, és megállapították, hogy ez segít megelőzni a vesék és a máj károsodását (4).
Egy másik tanulmány 80 alkoholmentes zsírmájbetegségben szenvedő embernek adott 90 napig placebót, illetve 500 mg zöld tea kivonatot. 12 hét után a kivonat jelentősen csökkentette a májenzim szintjét. Ezen enzimek megemelkedett szintje a májkárosodás markere (5). A matcha tea hatása hasonló eredményre vezetne, ha nem jobbra, tekintettel arra, hogy ugyanahhoz a tea családhoz tartozik növénytanilag.
Ezen kívül, 15 vizsgálat elemzése azt mutatta, hogy a zöld tea fogyasztása a májbetegség csökkent kockázatával jár (6).

3. Matcha tea hatás – Fokozza az agy működését

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a matcha számos összetevője hozzájárulhat az agy működésének javításához, azaz a matcha tea hatása az agyműködésre is jótékonyan terjed ki.
Egy 23 emberen végzett tanulmány azt vizsgálta, hogy az emberek hogyan teljesítettek az agy teljesítményének mérésére tervezett feladatsoron.
Néhány résztvevő vagy matcha teát, vagy egy 4 gramm matchát tartalmazó szeletet fogyasztott, míg a kontroll csoport placebo teát, illetve szeletet fogyasztott.
A kutatók megállapították, hogy a matcha javította a figyelmet, a reakcióidőt és a memóriát, összehasonlítva a placebo csoporttal (7).
Egy másik tanulmány kimutatta, hogy napi 2 gramm zöld tea por fogyasztása 2 hónapig javította az idős emberek agyműködését (8).
Ezenkívül a matcha koncentráltabb koffeint tartalmaz, mint a zöld tea, fél teáskanálnyi (kb. 1 gramm) matcha por 35 mg koffeint tartalmaz.
Több tanulmány összekapcsolta a koffeinfogyasztást az agy működésének javulásával, a gyorsabb reakcióidőre, a megnövekedett figyelemre és a megnövekedett memóriára hivatkozva (9, 10, 11 ).
A Matcha tartalmaz egy L-theanin nevű vegyületet is, amely megváltoztatja a koffein hatását, elősegítve az éberséget és segít elkerülni a koffein-fogyasztást követő energiaszint összeomlását (12).
Kimutatták, hogy az L-teanin növeli az alfa hullám aktivitását az agyban, ami segíthet a relaxáció előidézésében és a stressz szintjének csökkentésében (13).

4. Jótékony matcha hatás – Segíthet a rák megelőzésében

A matcha tele van egészséget elősegítő vegyületekkel, köztük olyanokkal, amelyek a rák megelőzéséhez kapcsolódnak labor és állatkísérletek alapján.
Egy tanulmányban a zöld tea kivonat csökkentette a daganat méretét és lelassította az emlőrák sejtjeinek növekedését patkányokban (14).
A matcha különösen magas az epigallocatechin-3-gallátban (EGCG), egy olyan katekinben, amelyről kimutatták, hogy erős rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
Az egyik kémcsőves vizsgálat megállapította, hogy a matchában lévő EGCG segített elpusztítani a prosztatarák sejtjeit (15).
Más kémcsőben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az EGCG hatékony a bőr-, tüdő- és májrák ellen (16, 17, 18).

A matcha tea hatása laborokban került vizsgálat alá

5. Jótékony matcha hatás – Elősegítheti a szív egészségét

Világszerte a szívbetegség a vezető oka halálnak. A 35 évnél idősebb emberek halálozásának, becslések szerint az egyharmada (19) ennek tudható be.
Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea fogyasztása, amelynek tápanyagprofilja hasonló a matchához, segíthet megvédeni a szívbetegségeket.
Kimutatták, hogy a matcha tea csökkenti a teljes és a „rossz” koleszterin, valamint a trigliceridek szintjét (20, 21).
Ez segíthet a „rossz” koleszterin oxidációjának megakadályozásában is, amely egy másik tényező, amely megvédhet a szívbetegségektől (22).
Megfigyelési tanulmányok azt is kimutatták, hogy a matcha tea fogyasztása a szívbetegségek és a stroke kockázatának csökkenésével járhat (23, 24).
Megfelelő étrenddel és egészséges életmóddal kombinálva a matcha fogyasztása hozzájárulhat a szíved egészségének megőrzéséhez és a betegségek elleni védelemhez.

6. Matcha tea hatás – Segíthet a fogyásban

Vessen egy pillantást bármelyik fogyókúrás kiegészítőre, és jó eséllyel meglátja a „zöld tea kivonatot” az összetevők között – ez egy nem elhanyagolható hatás a matcha jótékony hatásai közül.
A matcha tea még annál is kedvezőbb hatása a fogyás fokozására napjainkban válik egyre ismertebbé, hogy hozzájárulása az anyagcsere felgyorsításához növeli az energiafelhasználást és fokozza a zsírégetést.
Egy tanulmány kimutatta, hogy a zöld tea kivonat mérsékelt testmozgás alatt 17% -kal növelte a zsírégetést (25).
11 tanulmány áttekintése azt is kimutatta, hogy a zöld tea csökkentette a testsúlyt és elősegítette a fogyás fenntartását (26).
Bár a legtöbb ilyen tanulmány a zöld tea kivonatra összpontosított, a matcha ugyanabból a növényből származik, így a hatásnak megegyezőnek, vagy kedvezőbbnek kell lennie.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea
7 Proven Ways Matcha Tea Improves Your Health
Írta: Rachael Link, MS, RD on February 24, 2020
Orvosilag ellenőrizte: Atli Arnarson BSc, PhD

matcha tea kapszula
matcha természetes energiaital
Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Tovább vásárolok
0