Barion Pixel
Ingyenes kiszállítás minden 25.000.-Ft fölötti megrendelés esetén!
Kosaram
Ft
Kosaram
Ft
Blog
matcha por minőségi jegyei

A matcha por minőségi jegyei – Legyél szakértője Te is

A matcha por termesztéséről és előkészítéséről már írtunk blogunkban. Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani magunk a minőséget, matchát kell kóstolni.

Nincs más teendőnk mint a forró vízzel elkeverni a matchát. Hagyományos elkészítés szerint ezt matcha bambusszal teszik. Akik a Nespresso kompatibilis matcháinkat kóstolják, valószínűleg már ismerik és kóstoltak hagyományosan elkészített matcha port, így lehet összemérési tapasztalatuk. Minden észrevételnek és véleménynek örülünk, így webáruházunk és termékeink kapcsán küldjetek emailt, vagy értékelést a Fogyasztó Barát widgeten.

Egy adag teához 1,5-2 gramm matcha por javasolt, és a 70-80 Celsius fokos víz hőmérséklet, ami viszonyításképpen egy átlagosan karbantartott Nespresso rendszerrel megfelelően teljesíthető, ugyanis az 83 Celsius fokos hőmérsékletet nyújt 9 bar mellett új állapotában.

A matcha ára

Sajnos azzal tisztában kell lenni, hogy a jó ízű minőségi matcha tea drága, és annak kiszerelésétől függetlenül akár a 250 Ft/g-ot is könnyen meghaladhatja.* Mint mindenben, persze itt is határ a csillagos ég.

A matcha por osztályozása

A matcha porokat több módon is rangsorolják, azonban felhasználásuk szerinti csoportosítás a leggyakoribb:

  • Ceremonial grade: tea ceremóniákhoz javasolt kiváló minőségű, extrafinom (kb. 10 mikrométer**) szemcséjű matcha por, nagyon kellemes édeskés íz, enyhe füves jegyekkel jellemző rá, és nagyon élénk zöld szín
  • Premium grade: a ceremonial és a latte grade közötti minőségi osztály, finom (kb. 7 mikrométer) szemcséjű, kellemesen édeskés, élénk zöld színnel
  • Latte grade: lattéhoz javasolt kellemes, füves-édeskés ízvilágú és zöld színű matcha por, melynek szemcsemérete tapinthatóan elmarad finomságban a felsőbb kategóriáktól (kb. 5 mikrométer)
  • Culinary grade: kulináris örlemény matcha készítményekhez, smoothiekhoz és süteményekhez, enyhén kesernyés füves ízvilággal és barnuló árnyalatú zöld színnel, őrlési finomsága nem megfelelő tea készítéséhez
A matcha rangsorolásának szemléltetése

Vannak márkák, amelyek az alábbiak szerint osztályozzák a minőségét a matcha pornak:

Ingredient, Superfood, Traditional, Premium, Ceremonial, Premium Ceremonial

A matcha por minőségi jegyei

Összefoglalásképpen, minél durvább a szemcseméret, annál alacsonyabb az őrlés minősége. Minél inkább hajlik az élénk zöld színből az olivás színű felé a matcha por, és minél kevésbé édeskés, annál alacsonyabb az L-theanine hatóanyag, ami egyrészt gyengébb árnyékolásnak tudható be a termesztés során, másrészt lehet a tea cserjék és hajtások elöregedése miatt.

Az általunk árusított matcha kapszulák japán bio gazdálkodásból származó matcha port tartalmaznak ceremonial és prémium minőségben (márkától és típustól függően) mindennapi használatra. Élelmiszer biztonsági, és bio minősítéssel rendelkeznek, illetve rendszeres peszticid és mikrobiológiai vizsgálat alá helyezi a gyártó azokat. Minden egészségünkre hasznos matcha hatóanyagot tartalmaznak a kapszulák, ráadásul legtöbbjük még lebomló is.

matcha tea kapszula

* A matcha árak import cikként nagyban függnek az aktuális valutaárfolyamok ingadozásától.

** Mikrométer = milimiéter 1000-ed része

Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Tovább vásárolok
0