Barion Pixel
Ingyenes kiszállítás minden 25.000.-Ft fölötti megrendelés esetén!
Kosaram
Ft
Kosaram
Ft
Blog
matcha árnyékolása

A matcha por különlegessége a termesztésben rejlik

A matcha por, habár a zöld teákhoz tartozik, attól különlegesebb, ugyanis termesztése és előkészítése is speciális. A matcha tea ültetvények csak Japán egyes területein találhatóak meg. A gazdák számára kiemelten fontos, hogy kifogástalan, minden szennyeződéstől mentes talajban gazdálkodhassanak. A matcha ültetvényeket áthatja a nyugalom és a japán termesztési kúltúra. Az előkészítési eljárás aprólékos végrehajtása a matcha por magas minőségének érdekében történik.

matcha liget
Matcha liget

A matcha árnyékolása nagyon fontos

A zöld tea ligetek cserjéit a termesztés során speciális módon takarják le, hogy árnyékolják. A növény így elzárva a napsütéstől fokozott tápanyag termelésbe kezd, melynek eredménye az egészségünkre oly hasznos számos hatóanyag, mint a klorofilok és a katekinek. Többek között ennek az eljárásnak köszönhető a magas vitamin és antioxidáns tartalma is a matcha pornak.

A matcha leveleket évente szüretelik május első felében különös figyelemmel arra, mikor éri el a növény a tápanyag termelés tetőfokát. Ezt az élénk zöld színéből állapítják meg a kézzel történő szedegetés közben. Ezt követően egy rövid gőzöléssel állítják le a tea levelekben végbemenő folyamatokat, majd méret és súly szerint osztályozzák, illetve eltávolítják a levelek szárait.

matcha levelek szüretelése

A matcha por örlése

Az így előkészített tealevél húsát (tencha) egészen az őrlésig hűtött zárt helyen tárolják, hogy fény és hő hatás ne ronthasson a minőségen. Gránit malomkövekkel végzik az előkészített tea levelek őrlését, amelyekből 5-10 mikron szemcseméretű élénk zöld matcha por lesz az eredmény.

A matcha őrlésére használt gránitkőz mozgás közben
A matcha őrlésére használt gránitkőz mozgás közben

Az osztályozás és az őrlés alapján a matcha porokat több módon is rangsorolják, azonban felhasználásuk szerinti csoportosítás a leggyakoribb:

  • Ceremonial grade: tea ceremóniákhoz javasolt kiváló minőségű matcha por, nagyon kellemes édeskés íz, enyhe füves jegyekkel jellemző rá, és nagyon élénk zöld szín
  • Latte grade: lattéhoz javasolt kellemes, füves-édeskés ízvilágú és zöld színű matcha por
  • Culinary grade: kulináris örlemény matcha készítményekhez, smoothiekhoz és süteményekhez, enyhén kesernyés füves ízvilággal és barnuló árnyalatú zöld színnel

Vannak márkák, amelyek az alábbiak szerint osztályozzák a minőségét a matcha pornak:

Ingredient, Superfood, Traditional, Premium, Ceremonial, Premium Ceremonial

Az általunk árusított matcha kapszulák japán bio gazdálkodásból származó matcha port tartalmaznak ceremonial és prémium minőségben (márkától és típustól függően) mindennapi használatra. Élelmiszer biztonsági, és bio minősítéssel rendelkeznek, illetve rendszeres peszticid és mikrobiológiai vizsgálat alá helyezi a gyártó azokat. Minden egészségünkre hasznos matcha hatóanyagot tartalmaznak a kapszulák, ráadásul legtöbbjük még lebomló is.

matcha tea kapszula

Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Tovább vásárolok
0